facebook3

Посещения в сайта

36848
Посещения днесПосещения днес46
Общо посещенияОбщо посещения36848
Посетители в момента 48

Дата и час

Вход в сайта

ПРИ ВТОРО САРАФОВО МВР ДА НЕ РАЗЧИТА НА АРМИЯТА

При второ Сарафово МВР да не разчита на армията

pri vtoro sarafovo

Десантчици от 68-ма бригада Специални сили се готвят за скок с парашут. СНИМКА: 24 ЧАСА

Покрай терористичните атаки в Западна Европа в световни медии се появиха заглавия от типа на "Армията излезе по улиците на Брюксел" или "Войници патрулират в Париж".
Отстрани обаче не се виждаше, че това не са обикновени кашици или поне военни полицаи. Де факто на помощ на френската и белгийската полиция се притекоха армейски десантчици, подготвени да действат именно в такива кризисни ситуации. 
А сега си представете, че не дай си боже, нещо гръмне у нас и МВР се обърне към военното министерство за помощ. Да оставим настрана евентуалните трикове на чиновници от МО, които веднага ще цитират конституционните задачи на войската да действа само при заплаха за суверенитета и териториалната цялост на страната. 
Дори и да се вземе решение за използване на елитната 68-а бригада Специални сили обаче, докато тромавият механизъм се задвижи, терористите не само ще са изчезнали, но и
хората ще са
забравили за
инцидента 
Първо, защото структурната подчиненост на бригадата на щаба на Сухопътни войски няма да позволи необходимата оперативност и бързина на действията. Докато заповедта се движи от щаб на щаб, ще изтече много вода, а нищо чудно и доста секретна информация. Втората причина е свързана с първата - подчинеността на десантчиците на щаба на пехотата автоматически ги изравнява с обикновените кашишки формирования и не позволява заделяне на повече средства за по-модерно оборудване, както и за по-сериозна специална подготовка.

В армиите на НАТО този проблем отдавна е решен по следния начин: силите за специални операции са подчинени пряко на министъра на отбраната и военен №1 - началника на отбраната, а към тях е създадено отделно командване/щаб. 
Така е в нашите съседи и партньори по НАТО Гърция, Турция, Румъния. Такива са и изискванията от страна на щабквартирата на алианса. Нещо повече - неведнъж американски представители са заявявали, че по силата на двустранни споразумения са 
готови да
модернизират
изцяло
въоръжението и
оборудването

на Специалните сили, но при условие, че те покриват натовските критерии. Хората дават пари, но искат да знаят, че ще отидат по предназначение, а няма да се изгубят в дебрите на бюджета на пехотата. 
У нас Силите за специални операции се състоят от пловдивската 68-а бригада и тюлените на ВМС. В случай на нужда ВВС помага с хеликоптери и самолети. Организационно към бригадата се води и алпийският батальон в Смолян, но напоследък се чуват мнения за неговото изваждане. Мотивът е, че от доста време не решавал специфични задачи на Специалните сили. 
Силите за специални операции в съвременните армии са така подбрани, подготвени и оборудвани, че да решават задачи от стратегически характер, коментира полк. Явор Матеев, началник отдел "Съвместни съоръжения" в МО. Например да обезвредят без много шум важен щаб или ключов лидер на терористична организация. Цялата служба на Матеев е минала в Специалните сили, той е един от малцината полковници, които още изпълняват скокове с парашут. Полковникът изрази съжаление, че години наред суперподготвени бойци от 68-а бригада 
се пращат в наши
мисии зад
граница само
като охранители 
А техните възможности са далеч по-големи! 

Силите за специални операции имат остра нужда от съвременни радиостанции, нови парашути, модерно въоръжение и специално оборудване, каза Матеев. Голяма част от това може да получим безплатно, но срещу реформи, разбира се. 
И ако в първите години от над 10-годишното ни членство в НАТО недостатъчната оперативна съвместимост бе логична и обяснима, днес не всичко може да се обясни с недостига на пари. Куриозно, но факт - за съвместни учения с натовски командоси на наша територия всеки път трябва 
да се издава
нарочна
министерска
заповед 
Просто защото нашите правила драстично се разминават с натовските. 

Така е станало и през 2011 г. на учението Jackal Stone, на което армейските Специални сили е трябвало да взаимодействат с американски колеги и с части на нашето МВР. 
Как може да се реши възникналият казус? За това не се изискват стотици милиони, каквито са нужни за купуването на нови изтребители например. Необходима е управленско решение, което ще извади Силите за специални операции от Сухопътните войски и от флота и ги прехвърли на пряко подчинение на военен №1 или на министъра на отбраната. Така, както от години работи Военната полиция например.
За целта към Специалните сили ще трябва да се обособи самостоятелно командване/щаб със скромен състав и адекватен бюджет. Така е в НАТО, така е и по цивилизования свят. При общата тенденция за намаляване на армиите и въоръженията, азбучна истина е празнотата да се запълни с усилване на специалните части и разузнаването. 
Да, ама не. Вместо да се вслуша в опита на партньорите и да вникне в предимствата на новото структуриране на Специалните сили, висшето военно ръководство бие отбой. 
Новаторската
идея мълчаливо
се подминава 
На едно от есенните заседания на Съвета по отбрана политическото ръководство на МО директно е отхвърлило доклад на Щаба на отбраната за задачите на Специалните сили с аргумента, че не отговаря на новите изисквания на НАТО. Дори е поискало писмени аргументи защо не се възприема идеята за самостоятелно командване. Тази задача така и не е била изпълнена, тъй като междувременно идва новият министър Николай Ненчев. Тук му е мястото да посочим, че Ненчев подкрепя идеята за модернизация на Специалните сили. Инициативата и разработката на идеята обаче трябва да дойдат от Щаба на отбраната. 

"24 часа" отправи официално питане към Щаба на отбраната вярна ли е информацията, че не възприема идеята за самостоятелно командване на Силите за специални операции. Конкретен отговор обаче така и не бе получен. Представител на щаба първоначално твърдеше, че въпросът не им е ясен, а след това заяви нещо от рода на: "Нито отричаме, нито потвърждаваме". С условието, че решаването на този важен казус тепърва предстои. 
Затова този път отправяме, но вече публично запитване към министъра на отбраната.
"Г-н министър, трябва ли да чакаме второ Сарафово, за да избистрим ролята и мястото на Силите за специални операции? Нека не се успокояваме, че сме си минали по реда и втори атентат ще ни подмине". 
И още една молба към министъра: "Както сте тръгнали на "поездки" във войските, крайно време е да обърнете внимание и на Силите за специални операции. Но, моля, не се ограничавайте с официална визита в щаба на 68-а бригада, разположен в идеалния център на Пловдив току зад Паметника на Съединението. Това е наследство от соцпериода, когато там се е намирал щабът на Втора армия. Идете в района на самата бригада и вижте условията в грохналите бараки, които мъчно може да се нарекат казарма. А след това прескочете до Варна и попитайте
дали българските
тюлени имат
оръжейна
 

Защото легенди се носят за случая, когато американски тюлени поискали да си оставят оръжията на сигурно място, а нашите вдигнали рамене с оправданието: "На оръжейната падна покривът". 
Дали пък зад странната упоритост на Щаба на отбраната не се крият опасения, че, видите ли, след като, примерно, САЩ ни модернизират Силите за специални операции, ще поискат да ги пращаме в горещи точки на света?! 
Отговорът на този въпрос е много прост: Всяко решение за изпращане на български военни части зад граница се взема от Народното събрание, а не от Пентагона. 
Въпреки сложността на ситуацията полк. Матеев е оптимист. Той искрено вярва, че началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов ще има волята да вземе дългоочакваното решение за преструктуриране на българските Специални сили по стандартите на НАТО.

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

Снимки от галерията

За сдружението

Специални сили

Други статии