Справка за специалните сили на Русия

countries ru 2

Разузнаване и наблюдение

special2

Специално разузнаване и наблюдение в населен пункт

special

Справка за специалните сили на Великобритания

countries gb 2

Справка за специалните сили на САЩ

countries usa 2

Справка за специалните сили по света

countries world 2

Справка за специалните сили на България

countries bg 2

Осама Бин Ладен

obl

Разузнавателни пaтрули нa SAS

SAS-news
Thursday, April 02, 2015

Кой е тук

We have 4 guests online

СПРАВКА ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ СИЛИ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

flag gb 

По света отдавна се е наложило мнението, че подразделенията на Специалните сили (командосите ) на Великобритания, са най-добре подготвените и, че на базата на техния опит и с тяхна помощ са създадени подобни подразделения в много други страни - Австралия, Нова Зеландия, Оман, Индия и други. Дори САЩ и много от Европейските държави са ползвали техния опит и инструктори при изграждане и обучение на своите Специални сили.

 image48

Специалните сили на Обeдиненото кралство (United Kingdom Special Forces ) включват : Специалната авиационна служба SAS (Special Air Serwice) на Сухопътните войски ; Special Boat Servis (Sguadron)(SBS ) - Специална лодъчна рота; Special Reconnaissance Regiment и Special Forces Support Group.

SAS действат под оперативния контрол на Operational Control на директора по Специалните сили .

 

КРАТКА ИСТОРИЯ НА СПЕЦИАЛНАТА АВИАЦИОННА СЛУЖБА SAS (SPECIAL AIR SERWICE) НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ

Британците са първите осъзнали необходимостта от създаването на подразделения и части, предназначени за изпълнение на необичайни, специални задачи .

Още през Първата световна война, полк. Т.Е. Лорънс от Британската армия провежда диверсионни акции срещу турските войски в Близкия изток. По-късно, през 30-те години, генерал О.О.Уингейт създал в Палестина нелегални команди, наречени Специални нощни взводове (Special Night Skuards), за противодействие на на арабските терористи .

През 40-те години на 20-ти век , в навечерието на Втората световна война, в Генералния щаб на ВС на Великобритания, се взема решение за създаване на специални подразделения, които да бъдат подготвени да изпълняват по-особенни задачи , като извършване на диверсионни операции, водене на по- ефективно разузнаване и унищожаване на важни стратегически обекти в противниковия тил .

Съставна част, на тези специални подразделения и части , наречени Сили за Специални операции, се явява Специалната авиационна служба SAS (Special Air Serwice) на Сухопътните войски , сформирана с лозунга - Who Dares Wins. За създател на SAS се счита подп. Дейвид Стирлинг от шотландската армия, който през 1940г. постъпил доброволец в 8-ми батальон Командос. През 1941г. той сформира първото формирование Команос за провеждане на диверсионно-разузнавателни операции в тила на противника. Новата част получава името отряд L Detachment SAS. Той успява да убеди битанското командване и след кратка подготовка, през ноември същата година, поделение е прехвърлено по парашутен способ в немския тил в Северна Африка . Макар десантът да завършва катастрофално, това не отчайва британските командоси  и те продължават подготовката си и обогатяват способите за прехвърляне в тила на противника, освен по въздуха и със високопроходими и бързоманеврени автомобили .

След уволнението си Стирлинг учредил частна военна компания (Watchgard), където залага създаването на британските Специални сили, които по-късно действат в много страни по света и преди всичко в Афганистан и Иран .

L Detachmentпрез 1942г., наброяващ 390 бойци, бил преименуван на 1-ви полк Spesial Air Serwisse (1 SAS). След няколко реорганизации, от януари 1944г. в Шотландия била сформирана бригада SAS, състояща се от два британски полка (1 и 2 SAS), два френски полка (3 и 4 SAS ), белгийски батальон (по-късно 5 SAS) и специален батальон .

В края на Втората световна война в Европа, в британската армия, решили да се избавят от т.н. частна армия, в това число и от SAS и от октомври 1945г. всички подразделения на SAS са разформировани, като се обявява, че Великобритания, завинаги се отказва от идеята за развиване на Специални сили .

До реализацията на тази идея, обаче не се стига. Военното ръководство на Великобритания оценило ефективността от използването на Специалните си сили по време на войната и през 1947г. е сформиран 21-ви полк SAS в Териториалната и армия (Territorial Armi), наречен Артистите (The Artists Rifles), като в случая Аrtists –означава доброволци, а 21 се получава от съчетаване номерата на двата полка SAS от войната - 1 и 2 SAS. От този момент започва началото на следвоенната история на британските Специални сили .

По време на събитията в Малайзия (1948-60г.), под ръководството на бившия офицер от SAS , майор Майк Калбърт през 1950г. е създаден Ескадрон А, наречен Малайските скаути с личен състав 100д., предимно бивши командоси от SAS . За кратко време те стават пълновластни господари на джунглата. Контрапартизанската им тактика донася бързи успехи. През 1952г. на негова база е сформираан 22-ри полк SAS ( 22 SAS ) . Щаб-квартирата на SAS, била дислоцирана в базата в Bradburylines, Hereford , като сградата на щаба носело името Кремъл .

 

 image49

Баретата на SAS

От 1963 до 1966г. подразделения от 22 полк SAS вземат участие в боевете в Северен Оман . През 1970г.  22 полк SAS отново е изпратен в Оман за борба с партизанското движение на местните Герилас, поддържани от територията на Йемен. По това време SAS се командват от ген. м-р Тони Джилс, който по-късно е назначен за командир на SAS в Северна Ирландия .

През 1969г. в Северна Ирландия започва т.н. Troubles (трудности ) масови стълкновения между католици и протестанти, за граждански права и независимост. ИРА е готова по-късно на компромиси и участие в избори (но от нея се отцепва най-жестокото крило - военната ИРА и започва активна терористична дейност), а британците извеждат войските си. Първата си антитерористична операция английските командоси провеждат през 1975г., когато ирландски терорист отвлича самолет и нарежда на екипажа да го насочи към Париж. На летище Есекс, където самолетът е приземен, е проведена операцията и терористът е обезвреден .

През 1976г. в района на Херфорд, бил предислоциран 22 полк SAS (в състава на който е сформирано антитерористично подразделение Counter Revolutionary Warfare ) , където е създаден и специален тренировъчен център , известен като Къщата на убийците. Подразделения на 22 полк а SAS започват да провеждат операции по ликвидиране бойците на ИРА. Става ясно, че заради ирландците подразделенията на 22 полк SAS нямат намерение да променят своя основен принцип - за всеки случай стреляй на месо ( на поражение ), в резултат на това, след операциите на SAS, често започнали да се появяват признания на войниците от SAS, познати с формулиовките - застрелях го, защото е подозрителен, държеше се подозрително, посегна към джоба на куртката си, обърна се към застрашаващата посока и т.н. При това много от убитите членове на ИРА са били без оръжие .

През 1977г. се извършва прегрупиране на SAS в Северна Ирландия - четири подразделения на SAS, от по 16 бойци, са дислоцирани на различни места, за подобряване бързината на действие. През 1978г. ( след убийството от засада на две 12 годишни момчета ), се разразява скандал и макар бойците от SAS да са оправдани и оставени на служба (с което се доказва на ирландците, че SAS са неприкосновени ), след година, на подразделенията SAS се забранява да устройват засади поради което в продължение на пет години до 1983г. те не са унищожили нито един член на ИРА.

През 1988г. се разразява още един скандал, когато бойците на SAS застреляли трима членове на ИРА в Гибралтар, при това те са били без оръжие .

През 80-те годинина 20-ти век тактиката на SAS в Северна Ирландия претърпява изменение след убийството от засада на капитан от SAS в Белфаст. Това било, първата загуба на SAS в Северна Ирландия. След този случай офицерите започнали много рядко да вземат участие в бойните операции на SAS, а са оставали в Opsioperations rooms. Без тях, сержантите и войниците започнали да прилагат още по-брутална тактика - да убиват членовете на ИРА, независимо от това дали са въоръжени или не. Преминава се към тактиката - първо стреляй после питай. За действията на SAS способства и фактът, че след Фолкленската криза (война ) в SAS се появили повече новобранци, парашутисти, десантчици, които са обучавани на по - прями действия, да не се жалят терористите. Преобладяването на парашутистите сред новобранците на SAS даже довело до конфликт в командването, което настоявало за привличане на новобранци и от други подразделения (специалности). Независимо, че по щат подразделенията на SAS е трябвало да се състоят от 16 д., през 80-те години, те са наброявали по 10-12д .

Подразделенията на SAS , останали в Оман в продължение на много години, дори през август 1983г., публично било обявено, че SAS обучават Специалните сили на султана на Оман .

22 полк SAS участва и във Фолкленската война, където е понесъл най-големите си загуби - при катастрофа с вертолет загиват 16 бойци на поделението .

Участието на подразделенията SAS в контрапартизанска война в 1950, 1960 и началото на 1970г., довеждат до натруппване на безценен опит по провеждане на контратерористични операции .

Тактиката на SAS започват да копират много от Специалните сили на другите Западно-Европейски страни. Инструктори от SAS не само са консултирали правителства и Специалните сили на много от тези страни, но и пряко са вземали участие в няколко чужди операции. През октомври 1977г., например, двама души от SAS, са участвали съвместно с подразделение на GSG-9 на Германия в операция, по освобождаването на заложници от похитен самолет на Луфтханза, излетял от Великобритания (терористите са обезвредени при междинно кацане в Могадишу, а пътниците освободени невредими ).

Най-значимата специална операция в историята на SAS (проведена 1-ви май 1980г.) е освобождаването на заложници от Иранското посолство в Лондон, макар ,че много критици твърдят, че убииството на 5 от 6 та терористи, по време на операцията е било хладнокръвно и неоправано .

Командосите на SAS взимат активно участие и в аржентино-англииския конфликт за Фолклендските острови. През 1982г. подразделение SAS, провежда разузнавателно - диверсионна операция ( десантиране на остров Пебъл и унищожаване на склада с боеприпаси и 11 самолета на аржентинската авиобаза Борбон) считена за за една от най-ефикасните след Втората световна война .

През 1991г., подразделения на полка SAS вземат участие в операцията на коалиционните сили Пустинна буря в Персийския залив. В Саудитска Арабия са предислоцирани 22 полк SAS и подразделения от 21 и 23 полк SAS. В подготвителния етап на войната те провеждат разузнавателни операции, а в хода на войната са действали в тила на иракската армия със задачи: разузнаване, коригиане огъня на артилерията и насочване на авиацията, извършване на диверсии срещу стратегически обекти, освобождаване на пленници и издирване на на катапултирали съюзнически пилоти .

 image50

По време на войната в Босна и Херцеговина подразделенията SAS също действат в състава на мироналагащите и мироопазващите сили на НАТО, IFOR и SFOR.

През 90-те години на миналия век, подразделения на SAS , вземат участие и в операции в Заир, Сиера Леоне, Лима, Косово и др .

Участието на подразделенията Командос на англииската армия в Афганистан и Ирак ще бъдат разгледани в отделна част по надолу.

 ПОДБОР, ОБУЧЕНИЕ И КОЙ И КАК СЛУЖИ В SAS?

Службата в SAS е не само престиж, но и всекидневен упорит труд, изискващ висока степен на психофизическа устойчивост и професионален опит. Затова подборът на кадрите е безкомпромисен и случайни хора при тях не могат да попаднат. SAS подбират бойците си (мъже на възраст от 24 до 29 години), само от доброволци (професионални военнослужещи ) от други армейски подразделения на Въоръжените сили на Великобритания, прослужили минимум три години, които преминават през прецизна и безкомпромисна селекция включваща: тежки тренировки и множество физически и психически тестове (в които се акцентира на физическата сила и издръжливостта, гъвкавостта на ума, решителността и увереността във собствените сили, смелостта , способността за действие, оцеляване и вземане на адекватни решения в сложна, асиметрична ситуация, а също така възможността за действие в екип). По-малко от 20% от кандидатите се подбират при първоначалния подбор за обучение в Учебен център на SAS, където отсяването (подборът ) продължава .

Офицерите се подбират обикновенно за срок от три години (но те могат да се върнат отново в SAS за втори път). При първия подбор за служба в SAS офицерите са обикновенно на 25-30г.. Макар и част от тях да са завършили частни училища, обикновенно не оказват осезаемо влияние на обстановката в полка, поради факта, че остават там ограничено време. Докато войниците и сержантите обикновенно произхождат от работническата класа и много от тях служат десетилетия в полка SAS. Единствените офицери , които служат в полка SAS по-продължително време, обикновенно израстват от т.н. pon-cmmissioned officers - военнослужещ от сержантския състав .

Новобранците в SAS получават званието trooper - съответстващо на редник (private), независимо от званието което имат от поделението в което са служили (идват ). Финансово, обаче, зачислените в SAS , нищо не губят, даже печелят. Обикновенно те получават заплата, съответстваща на заплатата, която са получавали в поделението от където са дошли, плюс надбавките за служба в SAS. Ако те напуснат SAS им се връща предишното звание. Болшинството от новобранците подбрани за SAS са парашутисти (Parashute Regiment).

Обикновенно след първичния подбор в SAS, войниците и офицерите преминават около пет-шест месечно обучение в Учебния център на SAS под ръководството на опитни инструктори (офицери и сержанти ), които са служили в SAS не по-малко от пет години.

Обучението включва:

А) подготвителен курс - войскови тест за годност, с продължителност две седмици за офицерите и три за войниците, в който се акцентира на общата тактическа, огнева подготовка и физическа натренираност за покриване физическите нормативи на полка SAS. Непокрилите войсковия тест за годност се откомандироват;

Б) в следващият етап от курса се акцентира на физическата натренираност (бойни изкуства, издръжливост и оцеляване в особенно тежки условия ), овладяване на стрелковото оръжие и взривните вещества използвани от SAS , получаване на медицински навици, организиране на засада и др. Обучението е изключително натоварено и обикновенно започва в 04.00 ч. Завършва в 22.30 ч. или до по-късно, като обикновенно завършват с кратко представяне на плана за следващия ден. Тази умишлена стратегия на натрупване на физическа и психическа преумора е с цел да се установи способността на кандидата да действа, като самостоятелен индивид, качество изключително ценно за SAS.

В) следващият етап - Изпитване за една седмица или т. н. Черната седмица на провала”. До този етап достигат малък брой кандидати. Етапа включва изтощителни интензивни тестове, продължаващи седем дни и завършва със занятие по оцеляване. Кандидатите действат самостоятелно в безлюден район, с 60 километров боен поход за две денонощия, по време на който се изпълняват различни тактически задачи, като: движение по азимут, специално разузнаване, директни акции, устройване на бивак (база ) за оцеляване, снабдяване и подготовка на храна от местната флора и фауна и др. Кандидатите участват в това изпитание с личното си въоръжение и 25 килограмовата си раница. Успешно преодолелите този етап продължават обучението си в следващия .

Г) следващия етап за придобиване на основните полеви умения в състава на четиричленен патрул (екип) , необходими за служба в SAS, е с продължителност 14 седмици. Кандидатите усвояват основните сигнали за управление на патрула, умения по свързочна и медицинска подготовка, както и основните тактически прийоми и техники за извършване на диверсии и саботажи. Сериозно внимание се обръща и на изучаването на чужд/и език/ци. Всеки кандидат следва да  овладее и да прилага стандартните оперативни процедури , гарантиращи оцеляване на екипа. За да продължи в следващия етап, кандидатът е длъжен да положи теста "Практика по основните полеви умения", като освен този тест следва да преодолее и множество други изпитания, като оценката на способността му да мисли (да се грижи ) за себе си и готовността (способността ) му да полага усилия, дори когато е преминал границата на издръжливостта. Успешно преодолялите този етап навлизат в следващия .

Д) следващият етап - т. н. Битки и тренировки за оцеляване с продължителност три седмици, включва интензивен курс, инструкции и изпити по оцеляване във вражеска обстановка. Кандидатите се обучават в изграждане на заслони (биваци ), намиране на храна и вода, изготвянето на капани, разпалването на огън и др .

Е) последната седмица на обучението приключва с изпит по отскубване от преследване (избягване на пленяване от вражеските сили, чиято роля се изпълнява от батальоните на местната пехота , като тези които не са пленени са длъжни да се предадат в края на занятието. Следва ужасът на Центъра за разпит на SAS. Това е най - изтощителната в психологическо отношение част от обучението на кандидатите на SAS. Кандидатите са длъжни да устоят на 24 часовия изморителен разпит. През това време обучаемият е  подлаган на изключителен умствен и физически стрес, безсъние, непрекъснати груби разпити и унижения. Всичко това е подчинено на възможността от боеца да се измъкне много повече информация от позволения максимум имена, цифри, дати и др. Провалилите се отпадат от по - нататъшното обучение, независимо от останалите резултати (умения ).

Успешно представилите се кандидати в програмата за обучение в Учебния център се разпределят в четирите роти (ескадрона) (A,B,C ,D ) на 21 полк SAS, където обикновенно в продължение на две години, усъвършенстват подготовката си и изпълняват при необходимост бойни мисии. Ротите са тясно специализирани за: действие в планинско-гориста местност, придвижване със специални средства (автомобили и мотоциклети ), прехвърляне в тила на противника по парашутен способ, прехвърляне в тила на противника по вода. Периодично отделни взводове и роти SAS се изпращат за провеждане на тренировъчни занятия със сродни подразделения в различни точки на света - Канада, Австралия, Кения, Непал, Оман и др., с цел подготовка при специфични особенности на различни климатични условия, каквито във Великобритния няма (пустиня, джунгла, арктическа тундра, алпийски масиви ).

След тези две години бойците могат да продължат службата си в Тренировъчното крило или в най-специализираните подразделения на SAS. Бойните подразделeния на SAS се подготвят в зависимост от специализацията на ротите по провеждане на специални операции като: специално разузнаване, диверсионни действия, охрана на висши държавни личности и членове на кралското семейство, борба с тероризма и освобождаване на заложници, участие в конра-партизанска борба и др .

За изпълнение на стоящите пред тях задачи, подразделенията на SAS са окомплектовани с : разнообразно специално, късоцевно и дългоцевно въоръжение, десантни и товарни парашутни системи, надувни гумени лодки, бързоходни катери, тесни и леки лодки и канута,  водолазно оборудване, специална техника (автомобили и мотоциклети ), комуникационно - информационната им система включва съврвменни КВ и УКВ радиостанции за сателитна свръзка с Центъра и вътре в групата и лазерни датчици за насочване на авиацията, подходящо облекло и разнообразно снаряжение .

Военнослужещите от SAS обикновено са по-зрели от армейските си колеги от другите поделения. Най-подготвените бойци от SAS, обикновенно се изпращат в SAS Training Wing (Тренировъчно крило ), което два пъти в годината провеждат изпити и подбор на нови кандидати .

 

 СТРУКТУРА НА SAS

В Сухопътните войски на Великобритания се намират три полка SAS (21,22 и 23-ти ).

22 полк SAS е изцяло окомплектован с личен състав, а 21-ри и 23-ти полк SAS са частично окомплектовани ( развърнати са само щабовете им ) и са резерв (влизат в състава на Териториалната армия (ТА ), също като полковете на ТА ( регулярната армия ), известни като резерв Special Air Service (reserve), SAS (R ).

Полкът SAS съществува в съответствие с общите правила за ВС на Великобритания и се състои от: щаб, четири роти SAS, рота за свръзка, подразделение за осигуряване, учебен център, антитерористично подразделение, оперативно-разузнавателно и оперативно-изследователско подразделение .

Ротата SAS е основното разузнавателно диверсионно подразделение на полка, което включва : група за управление и четири взвода (парашутен, амфибиен, мобилен и планински - всеки от по 16 д .).

Взводът (основната бойна единица ) SAS, се дели на четири патрула (групи ) по четири човека . Всеки взвод е специализиран и се подготвя в зависимост от способа за прехвърляне в района на предстоящите действия. Парашутния взвод е подготвен за : прехвърляне по въздуха по парашутен способ, стоварване с вертолет от зависнало положение по способа Бързо въже или десантиране и за действия в джунгли и трудно достъпни райони. Амфибийният взвод е подготвен за прехвърляне по и под вода, с подводни лодки и бързоходни кораби (катери ) и за провеждане на антитерористични операции на борда на морски съдове и в крайбрежни и пристанищни райони. Мобилният взвод е подготвен за прехвърляне по суша (по наземен способ ) и действия в открити местности (пустини и степи) с автотехника. Планинският взвод е подготвен за прехвърляне по въздушен способ, а на приморски направления и по вода, и за действия в планинско гориста местност и в северни и арктически райони. Все пак единната базова (основна )подготовка, която преминават всички подбрани военнослужещи на SAS и кадровите размествания във взводовете , по време на службата, позволяват да се направи извода, че всички те са подготвени за прехвърляне и действия в различни райони и климатични условия .

image51 

Базата на SAS в района на Херфорд

Подразделенията на SAS се осигуряват от 18 сигнален полк (UKSF ), който включва: 63 сигнален батальон (ескадрон )SAS и авиационно крило за Специални сили (Soint Special Forces Air Wigt, а така също с 8Fe:ght army Cops, командировани в 22 SAS.

РЕФОРМИ В SAS СЛЕД 11 СЕПТЕМВРИ

 След трагедията на 11 септември и последващите военни операции във Афганистан и Ирак , през април 2006г. британското правителство решило да увеличи числеността на SAS. Министърът на отбраната на Великобритания , Джон Рейд потвърдил пред палатата на общините създаването на Special Forces Support Grup (SFSG ) - елитно подразделение дислоцирано в St. Athan, и включва бойци на Кралската морска пехота, парашутен полк и полк Кралски ВВС. SFSG ще бъде допълнително поддържано и от антитерористични подразделения .

Няколко месеца по късно, било създадено още едно специално подразделение - Special Reconnu Ssance Rediment. Даже SAS в началото на 2004г. получила заповед да увеличи числеността си с 80д. и да създаде 5-ти батальон за борба с Ал Кайда и ислямския тероризъм.Тази мащабна реформа, каквато не е имало от 50 години е възможна, благодарение на увеличеният бюджет на Специалните сили, който достигнал 1.5 млрд.лири стерлинги. Освен това , през 2004г. за първи път официално е признато, че SAS съществува. Става известно и, че SAS се премества от Херефорд в нова щаб квартира в Среденхил в бивша база на ВВС, недалеч от Херенфорд .

През 2005г. става известно, че бойците на SAS тренират изпълнение на парашутни скокове в САЩ, защото офицерите от SAS не са удовлетворени от качеството на тренировките до този момент , извършвани в базата на кралските ВВС (RAF). От този момент , обучението си по изпълнение на парашутни скокове военнослужещите от SAS ще извършват съвместно с колегите си от Специалните сили на САЩ , в центъра им за подготовка във Форт Браг .

По информация на Таймс , от януари 2007г. едно от подразделенията на SAS е дислоцирано в Лондон, с режим на 24 часова готовност. То е базирано в зоната на Метрополитена, като в състава му влизат специалисти по техническо наблюдение и взривове .

Финансирането на 22 полк SAS също е увеличено. Директорът на Специалните сили влиза в състава на кабинета COBRA. Таймс, също така съобщи, че именно специалистите от SAS , може да са разкрили терористите , организирали терористичния акт през юли 2005г. в Лондон, защото, те са щурмували квартирите на съмнителни заподозрени в Западен Лондон .

 

ДЕЙСТВИЯ НА ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ НА SAS В ИРАК .

Подразделения на SAS са прехвърлени и действат в южната част на Ирак. През септември 2005г. двама войника от SAS са пленени в Басра. За освобождението им британската армия щурмува затвора, в който са държани, мотивирайки се, че те може да бъдат убити от шиитската милиция .

 

image52 

Пленените войници на SAS в Басра

В ирак беше създадена т.н. Оперативна група Task Force 145 ( ЧЕРНА ГРУПА ), в която влизатTask Forces Black” (TFB ), която включва групи от SAS, отряд Делта, антитерористична група от 6-та група на Специалните сили на ВВС на САЩ. В задачите на групата влизали залавяне или унищожаване на главатарите на терористите и борба с терористите - самоубиици. Болшинството от Специалните операции в Ирак са проведени именно от тази специална група. На нея е приписват и операциите по унищожаването на синовете на Садам Хюсейн .

image53  image54

Бойци на SAS в Ирак

До Втората война в Ирак, Специалните сили на Западно Европейските държави не са били привличани в дълги и продължителни бойни действия. В Сомалия и Босна, Специални сили са привличани само за разузнаване и коригиране огъня на артилерията и насочване на авиацията. Като правило се е изключвала възможността за бойни стълкновения, освен за конкретна операция, подобна на тази в Могадишо, при опита за залавянето на ген. Айдада. Първата сериозна проверка е трябвало да бъде в Афганистан. Но и там SAS отряд Делта или Тюлени са действали адресно. В Ирак всичко е било по-различно.

 ПРОБЛЕМИ НА ВОДЕНЕ НА БОЙНИТЕ ДЕЙСТВИЯ В ГРАД

След успешното завършване на операцията по завземането на територията на Ирак, коалиционните войски се сблъскали със сериозната съпротива на въстанниците (партизаните). Безспорно, най - подготвени за борбата срещу партизаните, са се оказали подразделенията на Специалните сили. В Ирак бойните действия се съсредоточили основно в градовете, а не в пустинята, където да се победят партизаните, би било много по-лесно, при наличието на американски и английски технически средства за разузнаване и огнево поражение. В градовете всичко се оказало много по-трудно и сложно.

 image55

 image56

Докато бойците на SAS и Делта имат солидни умения и подготовка за водене на бойни действия в градски условия, то Зелените барети (Navy seal,s) и Рейнджърите са предназначени основно за действие в полеви условия, са се сблъскали със сериозни проблеми в подготовката си за действие в градски условия. Независимо от това, че след 2001г. Зелените барети са участвали в десетки операции и бойни стълкновения в гористи и пустинни условия , там са били необходими други умения, навици, въоръжение и подготовка. Тук се наложило да действат в градове. Отсъствието на необходимите навици за водене на бойни действия в градски условия в ограничено пространство, в постройки (здания ), в тесни улици е довело до големи загуби. Един от бойците на Зелените барети, воювал повече от две години в Афганистан и Ирак,  признал, че им се е наложило да се пренастройват в движение .

"В планините на Афганистан и пустинята на Ирак се чувствах напълно уверен в себе си, но в кварталите на Фалуджа и Багдад действах, разчитайки повече на опита и инстинкта си , отколкото на професионалните си навици", споделил той .

Възникнал и въпросът с избора на оръжие . Използваните от Специалните сили , американски автомати и картечници, се оказали малко ефективни .

 

СИЛИ ЗА СПЕЦИАЛНИ ОПЕРАЦИИ НА КРАЛСКИЯ ВОЕННОМОРСКИ ФЛОТ

Special Boat Servis (Sguadron)(SBS ) - Специалната лодъчна рота , която е аналог на SAS на Сухопътни войски, e сформирана към Кралската морска пехота в началото на Втората световна война. Първоначално действа в състава на SAS, а от 1944г. - напълно самостоятелно .

Основните задачи, които и се възлагат са: разузнаване, извършване на диверсии, осигуряване на плацдарми за десанти на Морската пехота и др. От 1950 до 1953г., съвместно с Морската пехота, участва в Корейската война, а през 1956г. - в Суецката криза. Във Фолклендската война действа съвместно със SAS, като осигурява десанта в залива Сан Карлос ,унищожавайки аржентинските патрули и трасирайки достъпните участъци по брега. По време на Пустинна буря в Ирак, унищожават множество важни противникови обкти около Багдад, включително и няколко ракетни комплекса "Скъд" .

Морските командоси се подбират и обучават , както тези на SAS. Разликата е, че те се подготвят за водене на бойни действия по вода, под вода и в крайморски райони. За служба в SBS се подбират само доборолци , служили не по-малко от три години в морската пехота , които в продължение на три седмици се подлагат на сериозни изпити по физическа подготовка и психофизически тестове. Одобрените преминават 15 седмичен тренировъчен курс в Учебния център на Морската пехота, където се обучават по морско дело, навигация, поводно дело, оцеляване в екстремални ситуации, инженерна, огнева, физическа, военномедицинска, езикова и др. подготовки .

Успешно преминалите този курс, продължават обучението си в едномесечен курс по парашутизъм , след което се изпращат в бойните подразделения на SBS, където продължават обучението си и изпълняват бойни мисии при необходимост .

Концепцията за тяхното използване предвижда техни действия на около 20 км. от собствените сили (кораби, подводни лодки или ВМБ ).

Във войната в Персииския залив SBS изпълняват почти аналогични задачи с колегите си от SAS. При десанта в Кувейт , обаче на тях им е възложена задачата да осигурят (отбраняват) подстъпите на плаца на десантиращите войски .

Кралският военноморски флот разполага и с: подразделение бойни плувци в състав от три взвода, леководолазна рота, също с три взвода, група на речена Комачио (Kommachio Company RM), създадена през 1980г. и предназначена за охрана на особено важни обекти .

 

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ РАЗПОЛАГА И С ОТЛИЧНО ПОДГОТВЕНИ ДЕСАНТНИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ

Това са трите парашутни батальона на 5 ВДБр., влизаща в състава на механизираната дивизия. Кандидатите за служба в парашутната бригада задължително се явяват на проверочен тест .

Издържалите се включват в новобранската рота , където преминават 10-седмична подготовка, наричана "Десетте мъжки седмици" и смятана за най-тежкия новобрански период. Нейна връхна точка са тренировките в Южен Уелс, с които се справят само най-способните и издръжливите кандидати. По време на обучението те боравят с най-различни оръжия и експлозиви, изучават различни бойни техники и тактики, орентират се в различна местност и усвояват правилата за оказване на първа медицинска помощ. В края на тази подготовка се провеждат изпити . Издържалите се прехвърлят в подразделението за провеждане на по-висш етап на обучение, а провалилите се откомандироват в редовните армейски части .

Следващото обучение се нарича 7-седмичния етап на колективно обучение, по време на което се набляга на полевата подготовка, ориентирането на местността и боравенето с различно въоръжение, организират се полеви лагери. През цилия период на обучение се налага екипното действие на терена, като новобранците се тренират на взаимопомощ и изграждане на доверие един към друг .

През третия етап на обучение кандидатите се обединяват в т.н. Група П, където по време на обучението се подлагат на поредица от специализирани тестове .

Последния четвърти етап е посветен на парашутната подготовка .

Успешно преминалите 26-седмичното обучение кандидати се обявяват най-тържествено за Червени дяволи и се разпределят по бойните подразделения на бригадата, където продължават да усъвършенстват подготовката си и да изпълняват бойни мисии по света в името на кралицата на Великобритания .

Справката е изготвена от о.р.п-к Сирмо Петров Сирмов, служил 33г. на различни длъжности в структурите на българските СПЕЦНАЗ и в последствие Специални сили. При изготвяне на Справката са използвани материали от Интернет, печатни издания и лични познания. Изготвилият справката няма претенции за пълна достоверност, точност и изчерпателност на материала включен в нея и се извинява за допуснатите стилни и правописни грешки, които поради ограниченото време не бяха отстранени .

Анкета

Каква е причината за това действащи военнослужещи от ССО да не членуват в Сдружение „Съюз на българските парашутисти”?

Снимки от галерията

Знаци, емблеми и плакети на сдружение СБП

  • 1
  • 2
  • 3

Идентификация