facebook3

Покана за честване на 18.03.2016г. -73 години от формиране на Парашутната дружина -първото парашутно поделение в БА.

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ И СИМПАТИЗАНТИ НА СДРУЖЕНИЕ „СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПАРАШУТИСТИ”! УВАЖАЕМИ БЪЛГАРСКИ ПАРАШУТИСТИ!

                

            На 18.03.2016г. се навършват 73г. от създаването на Парашутната дружина –първото парашутно поделение на БА.

„Началото на военния парашутизъм в БА е поставено през есента на 1940г., когато Министерството на войната и Щаба на войската, вземат решение за сформиране на парашутна рота към въздушните на Негово величество войски. Изпълнението на взетото решение започва през пролетта на 1942г., когато по указание на Щаба на войската, се извършва подбор на подходящи за парашутисти офицери, сержанти и войници. Поради липсата на условия и специалисти за подготовка на парашутисти в България през декември 1942г. подбраните кандидати за парашутисти заминават на две групи на обучение в парашутното училище в гр. Брауншвайг – Германия.

На 18.03.1943г. с писмо I-УО N-2019 на началника на Въздушните на Негово Величество войски, генерал-майор Димитър Айранов е разпоредено, от завърналите се след двумесечно обучение в Германия български парашутисти, да се сформира Парашутна дружина, с което се поставя началото на парашутните поделения в БА”.

Във връзка с този светъл и Велик ден за българските военни парашутисти командването на военно формирование 32990–Пловдив съвместно с Управителния съвет на Сдружение „Съюз на българските парашутисти” организират тържествено честване на тази дата под надслов:

“18-ти март 2016г. -73 години от формирането на Парашутната дружина – първото парашутно поделение в БА”. Никой не е забравен – Героите никога не умират!

            Тържественото честване ще се проведе както следва:

            1. В района на военно формирование 36990 –Пловдия на ул. „Генерал Радко Димитриев” ( 1-ви портал - до бившата Полиграфия):

            -10.00 часа -Тържествен строй, слово, награждаване на военнослужещи;

            -10.30 часа-Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите военнослужещи от формированието;

            -10.40 часа – Отслужване на заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит НИКОЛАЙ в параклиса на военно формирование Свети Иван Рилски.

            2.В централна зала на Военен клуб Пловдив:

            -Лекция на тема: „73 години от създаването на Парашутната дружина –първото парашутно поделение в БА - историческа ретроспекция на специалните сили на БА”

УС на Сдружението кани своите членове и симпатизанти, като и всички парашутисти служили в редовете на БА и аероклубовете да участват в тържественото честване на годишнината.

ЕЛАТЕ ДА ПРАЗНУВАМЕ ЗАЕДНО!

УС НА СДРУЖЕНИЕ „СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПАРАШУТИСТИ"

 

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

За сдружението

Специални сили

Други статии