facebook3

Посещения в сайта

161552
Посещения днесПосещения днес36
Общо посещенияОбщо посещения161552
Посетители в момента 39

Дата и час

Вход в сайта

ПИСМО ДО ЗАМ. МИНИТЪР - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

СДРУЖЕНИЕ ,,СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПАРАШУТИСТИ,,

                                                                 4000 Пловдив, ул. „Гладстон” №1, офис №3

                                                                

                                                                

                                                             ДО ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ

                                                             ПО ИКОНОМИЧЕСКАТА И ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА

                                                             ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

СЪДЪРЖАНИЕ: Относно вдигане тавана на пенсиите на българските парашутисти от резерва и запаса

        

       УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

            Съюзът на българските парашутисти е автономна, неправителствена, неполитическа, доброволна, военно патриотична организация, която осъществява обществено полезна дейност за: организиране и провеждане на дейности допринасящи за развитието на теорията и практиката в областта на сигурността на страната; защита на своите професионални и социални интереси; развитие и утвърждаване на гражданското общество.

            Сред приоритетните основни цели на Съюза наред със съдействие: за гражданското и патриотичното възпитание на подрастващото поколение и военнослужещите от Специалните сили на БА; на отбранителния потенциал на страната по неутрализирането на военни заплахи и надеждна защита на населението, обектите, териториалната цялост и суверенитета на страната; една от основните ни цели е осигуряване необходимата защита на човешките права, основни свободи и социалните интереси на членовете ни пред държавните институции, местните органи за самоуправление и неправителствени организации и сдружения.

            Именно в изпълнение на тази цел и във връзка с разговора проведен с Вас при участието Ви в честването на „18-ти октомври – Ден на военния парашутист от БА” в гр. Пловдив, Управителният съвет на Съюза на свое заседание прие решение да Ви информира по-подробно с обсъждания проблем.

            Военните парашутисти от БА са доказали безспорно през годините, че са истински български патриоти, родолюбци и безпределно предани на Родината си български войни. Затова и един от девизите ни е:

            „Потомци сме на Ботев и Левски, израснали сред яростни борби, калени в устрем сме – парашутисти – непобедими орли…..”

В тази връзка искаме да Ви припомним, че:

1. Първото парашутно поделение в БА - Парашутната дружина е записала славни и незабравими страници във военната история на България, с които ние нейните наследници се гордеем. Следва да се подчертае, че по настояване на самите парашутисти (след писане на няколко писма) от Дружината, Щабът на войските разпорежда на 21.09.1944 година Парашутната дружина да бъде включена в състава на Първа българска армия и заминава на фронта. И когато зле въоръжената ни армия е спряна на няколко места от добре укрепената линия на немците - на 18.10.1994г. Дружината е хвърлена на най-трудното направление Стражин – Страцин. Тя проявява изключителен и невиждан героизъм и саможертва срещу силно укрепената немска позиция и изпълнява бойната задача - извършва пробив, макар и с цената на 35 убити и 65 ранени.

            За проявения героизъм и саможертва целият личен състав на Парашутната дружина е повишен в звание, а по заповед на Командващия Първа Българска армия, телата на всички загинали парашутисти са пренесени и погребани в майка България, в „Алеята на парашутиста” в Централните Софийски гробища.

            През първата фаза на участието на българските парашутисти във войната срещу хитлеристка Германия загиват общо 56 войници, сержанти и офицери, а 151 са ранени, от които 21 остават инвалиди за цял живот. Това са твърде големи загуби, възлизащи почти на 50% от личния състав на Дружината.

            151 ранени, от които 22 остават инвалиди за цял живот и 59 загинали - това е тъжната равносметка от участието на Парашутната дружина в двете фази на Втората световна война.

            Тези млади български патриоти – парашутисти са отишли на фронта доброволно за да се включат в разгрома на хитлеро–фашизма и за прослава на българското войнство. И ТЕ са изпълнили достойно поставените задачи.

2. На по-късен етап по време на блоковото противопоставяне техните наследници – подразделение парашутисти от БА по време на съвместно учение „Братство по оръжие” изпълнява изключително рискова задача, която също заслужава уважение и с която ние парашутистите също се гордеем. Въпреки ниската облачност (под 200 м.) и отказа на сродни формирования на другите съюзни армии, единствено 180-те български парашутисти напускат самолетите АН – 12 и изненадвайки наблюдателите на учението се приземяват пред трибуните. На въпроса на маршал Гречко какви са тези, извършили този сложен и опасен десант, тогавашният български военен министър – армейски генерал Добри Джуров отговаря „Това са моите специални войски дислоцирани на Балканите”.            Командирът на българското подразделение (68УПРБ) подп. Анастасов е произведен в звание полковник, което е прецедент, тъй като длъжността му е подполковническа. Това изключение е направено, за активното му участие и отлично представяне на базата в учението „Братство по оръжие” проведено на територията на бившата ГДР.

            3. След демократичните промени в България, военнослужещи - парашутисти от Специалните сили на БА започват да вземат активно участие в различни международни мероприятия, както по програмата „Партньорство за мир”, така и по различните програми за двустранно сътрудничество между БА и армиите на страните - членки на НАТО и в мисии зад граница в Камбоджа, Еритрея и  Косово.

            От 2003г. за първи път военнослужещи от Специалните сили и подразделения от 68 бригада „Специални сили” участваха в състава на всички контингенти (в бойните действия срещу Международния тероризъм), в „Операцията за стабилизиране и  следвоенно възстановяване на Ирак”, както и в състава на силите за поддържане на сигурността в Афганистан – ИСАФ.

            Поставените задачи в Ирак са изпълнени с цената на четири свидни жертви и пет тежко ранени.

            Бригадата даде и дава в момента своя принос в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, с което допринася за повишаване на авторитета и доверието към Българската армия.

            4. Високият професионализъм и спортно майсторство на българския спортен парашутизъм, също заслужава голяма признателност и уважение, за завоюваните редица призови места, медали и купи в Световни и Европейски първенства.

Военните парашутисти поставят 11 световни височинни парашутни рекорда. Като признателност за българските успехи са двете домакинства на световни първенства по парашутизъм.

            5. В ежедневния учебен процес при изпълнение на войнския си дълг и сложни бойни, дневни и нощни парашутни скокове с въоръжение и снаряжение на непозната местност, гора, планина и вода (море) в мирно време, парашутистите също дадоха свидни жертви около 16 млади момчета.

            6. Към настоящия момент е значителен приносът на Специалните сили на БА в подпомагане охраната на южната ни граница и съдействие на органите на МВР в борбата с престъпността и тероризма.

            Затова българските военни парашутисти от своето създаване до ден днешен, като елитен род войски с високия си професионализъм, със силно развитото си чувство за дълг и отговорност и днес с любов, жар и дръзновение отстояват миналото, настоящето и бъдещето на парашутните поделения от БА и със своята готовност за саможертва, без да щадят кръвта и живота си в името на защитата на целостта и независимостта на Отечеството – Република България, заслужават голяма признателност и уважение.

            Ние Българските парашутисти сме горди хора и не просим дребни грошове, но и не приемаме:

            -в Родината ни основната част от една малцинствена група: да живее в палати; да кара последни модели коли; да се кичи със злато и сребро и то без да се труди, а само да получава социални помощи и цели семейства (деца, родители и баби и дядовци) да са „инвалиди”; да върти незаконна търговия; да не си плаща сметките (за ток вода, данъци и др.); да паразитира на гърба на другите и грубо и безнаказано да не спазва законите в страната ни;

            -да бъдем незаслужено лишавани от законно придобитата пенсия, придобита не с лъжи и измами, а с постоянно, дългогодишно пенсионно осигуряване.

            Проявявахме търпение и разбирателство, защото страната ни беше в затруднено финансово положение, но след като има за „търтеите” и „лентяите”, след като едно цяло съсловие живее, без да полага труд по-добре от нас, хората посветили се на една от най-престижните мъжки професии, рискували живота си, готвейки се в екстремални условия за защита на Родината в условия близки до реалните, настояваме да се вдигне тавана на пенсиите и да получаваме това, за което сме се осигурявали.

            Полагали сме клетва пред народа да защитаваме Родината си и никога не сме изпълнявали парашутни скокове, рискувайки живота си със снимка в джоба на Тодор Живков, Царя или който и да е друг управлявал държавата ни.

            Всички поколения военни парашутисти са били и продължават да са войни на честта, безпределно предани на Отечеството, за това и Нашето символ верую винаги е било „За отечеството – славата, за нас честта”.

            Осъзнавахме сложността на задачите, които ни предстоеше да изпълняваме далеч в тила на противника, без осигуряване и подкрепа от други и верни на девиза на Специалните сили „Там, където другите не могат” всеки учебен ден, всяко учение провеждахме в условия близки до бойните, затова и дадохме толкова свидни жертви, множество, контузени и осакатени за цял живот при изпълнение на войнския си дълг в мирно време, но не се огъвахме, а продължавахме още по-мотивирано и настървено да се готвим, за да сме винаги готови за изпълнение на своя свещен дълг - Защитата на Отечеството.

            Парашутизмът е изключително рискова, опасна и сложна военна специалност. Специфичните задачи и необходимостта от непрекъсната готовност за участие в целия спектър от мисии на Специалните сили на НАТО и в частност на БА, които им предстои да изпълняват, за разлика от останалите родове войска изискват да се усвояват и владеят множество военни специалности като: парашутна; планинска и алпийска; минноподривна; военномедицинска; водолазна; езикова подготовки; специализиран ръкопашен бой; владеене на различните видове късо цевно и дълго цевно оръжие, кормуване с различна бойна техника, оцеляване в екстремални условия и редица други.

            Парашутът е капризно летателно средство, изискващо притежаването и поддържането на редица специфични качества. Парашутния скок е върхово психическо и физическо натоварване, а бойните парашутни скокове с въоръжение и снаряжение на непозната местност изпълнявани при дневни и нощни условия се отличават с допълнителен риск и натоварване. Шепата хора от нас, които не получават пълния размер на пенсията в основната си част са били на възлови длъжности в йерархията на Специалните сили и бяха подложени на допълнително натоварване от носенето на отговорност за живота на подчинените при: разписването на паспортите на скатаните парашутни системи; организирането, ръководството на парашутните скокове; планирането и ръководството на ежедневния учебен процес и ученията.

            Според нас с разрешаването на проблем с премахване тавана на пенсиите, освен че ще се отстрани една неправда, ще се спре с ранното напускане (пенсиониране) на офицерите и сержантите от парашутните поделения на БА, за които са изразходвани много средства за обучение и подготовка само защото не виждат смисъл от кариерно развитие и продължаване на службата си, след като няма да получават целия размер на законно придобитата си пенсия.

            Шепа хора сме и считаме, че няма да бъде натоварена значително пенсионната система.

            УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛ,

            Молбата ни към Вас е да внесете предложение в Министерския съвет за премахване на тавана на пенсиите на българските парашутисти.

            С това ще се отстрани една неправда и ще се стимулират действащите военни парашутисти от Специалните сили на БА за кариерно развитие и ще се прекрати с ранното напускане на редиците им чрез пенсиониране, поради липсата на логика да се трудиш в екстремални условия с риск за живота и да се осигуряваш, след като няма да получаваш пълния обем на придобита пенсия.

            Надяваме се, че молбата ни ще бъде изпълнена, за което предварително Ви благодарим.

Телефон и адрес за обратна връзка и допълнителна информация, 4019 гр. Пловдив, бул. „Цариградско шосе”№38, ет.6, ап. 24, Сирмо Петров Сирмов, GSM 0888383578

23.10.2017г.                                                    С УВАЖЕНИЕ:

ГР. ПЛОВДИВ                           ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА СДРУЖЕНИЕ „СБП”

           О.Р. ПОЛК.                   /СИРМО СИРМОВ/

                                                                     

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

За сдружението

Специални сили

Други статии